»» توصیه های امیرالمومنین(ع) برای دولت جدید +دانلود کتاب
توصیه های امیرالمومنین(ع) برای دولت جدید +دانلود کتاب
با توجه به گذشت چند روز از شروع دولت جدید، بازخوانی شرح بخشی از فرمان امیرالمومنین (ع) به مالک اشتر در کلام مقام معظم رهبری، می تواند مفید واقع شود.
مقام معظم رهبری در شرح این نامه میفرمایند: امیرالمؤمنین علیه السلام چهار نکته را هم ذکر فرموده و جالب این است که وقتی دقت کردم، دیدم این چهار نکته، مهمترین اموری است که از حکومت و از ما توقع است.
در آغاز کار رئیس جمهور جدید مناسب است شرح بخشی از فرمان امیرالمومنین(ع) به مالک اشتر در کلام مقام معظم رهبری را مرور کنیم تا نسبت به چهار وظیفه اصلی زمامداران و کارگزاران حکومت که معظم له از نامه امیرالمومنین (علیه السلام) شرح میدهند، آشنایی بیشتری پیدا کنیم:
- دربارهی این عهد گفتهاند که «وَ هُو اَطوَلُ عَهدٍ کتبهُ وَ اجمعُ کُتُبه المحاسن»: یعنی این عهد، از همهی فرمانهای امیرالمؤمنین علیه السلام طولانیتر و از همهی نامههایی که آن بزرگوار نوشتند، از نظر زیبایی جامعتر است.
«اجمعُ کتبه المحاسن»: یعنی هیچ نامهای از لحاظ فراگیری زیباییهای سخن و نکتههای معنوی و لفظی، به پای این نامه نمیرسد.
حضرت بعد از بسم الله، میفرمایند:«هذا ما أمر به عبدالله علیّ امیرُالمؤمنین مالک ابنَ الحارثِ الأشتر فی عهده الیه» یعنی این فرمانی است که علی امیرالمؤمنین مینویسد و به مالک اشتر میدهد. «حینَ ولاهُ مصرَ» هنگامی که مصر را به او میسپرد.
امیرالمؤمنین علیه السلام چهار نکته را هم ذکر فرموده و جالب این است که وقتی دقت کردم، دیدم این چهار نکته، مهمترین اموری است که از حکومت و از ما توقع است. غیر از مسألهی دیپلماسی و سیاست خارجی و ارتباط، بقیهی مسائل در همین چهار نکتهی فرمانی هست و به ترتیب اولویت هم این چهار نکته معین شده است. فرض کنیم وقتی یک حاکم یا امیر میخواهد در یک کشور اقدامی کند، اولین امکانی که لازم دارد، بودجه است. به هرحال هزینههایی دارد که باید تأمین شود.
اولین نکتهی فرمانی از آن چهار نکته این است که میفرمایند:«جبایةُ خراجها» پول را از مردم بگیر، مالیات مردم را جمع کن؛ برای این که بالأخره هر اقدامی بخواهی بکنی، به پول احتیاج داری، قدم اول این است. بعد باید موانع خارجی یا داخلی را که وجود دارد، برطرف کنی: «وَ جِهادَ عدُوّها» جهاد با دشمنان مصر هم به عهدهی توست. اگر دشمنی ازداخل یا از خارج حمله کرد، باید تو از آن کشور و مردمش دفاع کنی. 21/10/1376
با عوامل ضدامنیت- هم امنیت داخلی و هم امنیت خارجی- باید برخورد شود؛ دشمن داخلی امنیت را از بین میبرد و دشمنی خارجی هم امنیت را از بین میبرد. استقرار امنیت و مقابله با عوامل ناامنی-چه داخلی و چه خارجی- یکی از نکاتی است که از مالک اشتر خواسته شده است. 15/11/1381 این نکتهی دوم.
حال فرض میکنیم که بودجهی مورد نیاز آمده است و فعلاً دشمنی هم در مقابل نیست. طبیعتاً باید به بازسازی و سازندگی پرداخته شود. یک قسم از سازندگی که از اقسام دیگر مهمتر است، سازندگی انسانی است.
از این رو حضرت میفرمایند: «و استصلاحَ اهلِها» مردم را به صلاح بکشانید. مراد از صلاح، فقط صلاح معنوی نیست؛ هم صلاح مادی، هم صلاح معنوی است. صلاح معنوی هم یعنی صلاح علمی، صلاح دینی و استصلاح. در دعای «مکارم الاخلاق» میخوانیم: «و استصلح بقُدرتک ما فسَدَ منی» استصلاح یعنی مرا به صلاح بکشان، هر امری از من که قابل صالح و شایسته شدن است، به صلاح بکشان.
بنابراین اولین مرحله از سازندگی، سازندگی بشری و انسانی است.چهارمین و آخرین نکته هم این است که میفرمایند: «وعمارةَ بلادها» کشور را هم آباد کنید.
ما اگر بخواهیم مردم و مملکت را بسازیم، اول باید خودمان را بسازیم. امیرالمؤمنین علیه السلام در وهلهی اول به مالک نمیگوید که مثلاً با مردم این گونه رفتار کن، آن گونه رفتار کن. فنون کار و حکومت را بعد به او یاد میدهند. اول از خود او شروع میکنند و میگویند: «اَمَرهُ بتقوی الله» من که تو را به مصر میفرستم، اول دستور میدهم تقوا داشته باشی.
تقوا یعنی پروا داشتن از خدا و ملاحظهی خدا را کردن. «پروا» کلمهی خوبی است. پرهیزکاری هم که در فارسی از قدیم معمول شده، کلمهی خوبی است.
ما سالها روی این کلمه، بسیار حساس بودیم و میگفتیم که کاربرد آن نادرست است، ولی بعد فکر کردیم، دیدیم نه؛ این پرهیزکاری هم انصافاً درست انتخاب شده است.البته پروا کردن شاید معنای کاملتری است، اما پرهیزکاری هم معنای غلطی نیست.
پرهیز به معنای اجتناب نیست. پرهیز داشتن یعنی مراقب بودن، همان پروا، به هرحال معنای پروا، معنای مناسبی برای تقواست. پروای خدا را داشته باش. حواست جمع باشد که خدا هست. مراد از تقوای الهی این است. انسان هر فعلی که میخواهد انجام دهد، یا هر ترکی که میخواهد بکند، باید بداند که خدا مراقب و متوجه است.
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » اهالی بصیرت ( سه شنبه 92/6/12 :: ساعت 2:6 صبح )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ
تربیت یافتگان غرب و شرقجناب آقای ظریف خجالت بکش!یا از روی ناآگاهی است یا خیانتآموزش حجابواردات یونجه از فرانسه!شهدا زنده اند...واردات کالا ازکشورهای دیگرسبب تعطیلی بسیاری ازواحدهای تولیدی شدهنوروزمکارم: برای حل مشکلات اقتصادی به رفع تحریمها دلخوش نباشیمچرا حجاب؟![عناوین آرشیوشده]